Vaardig in relatie – een cursus in communicatie

Vaardig in relatie.

Een cursus waarin je leert jezelf kenbaar te maken in relatie.

Momenteel wordt er geen cursus aangeboden.

De kunst van in relatie zijn.
Hoe ga je om met jezelf en de ander in relaties? Hoe vertel je hoe je (het gedrag van) iemand ervaart terwijl het spannend voor je wordt? Hoe spreek je op een goede manier uit wat je graag wilt? Hoe kan je de ander begrijpen? Hoe eer je de relatie?

Dat is nog een hele kunst. We reageren gemakkelijk vanuit ons aangenomen plattegrond terwijl we weet hebben van onze vrije zelf.

Het oefenen van vrije communicatie betekent dat je vanuit de afstemming op vrije ruimte jezelf kenbaar maakt en de ander leert kennen in jou en zijn/ haar ervaring.
Ook draagt deze kunst van in relatie zijn je weer verder in verbinding met diepere lagen en meer aspecten van jezelf, de ander en de relatie. Het draagt bij aan het toestaan van de openheid van je geest, het doet je ontspannen in relatie en geeft ruimte aan zelfexpressie.
Het helpt je op je gemak te zijn bij wat je doet schrikken of boos maakt.

Hoe doen we het?
We besteden aandacht aan de houding en afstemming op de open dimensie, voorbij de geconditioneerde werkelijkheid van je plattegrond. Dan heb je een goed vertrekpunt voor uitwisseling. Je communicatie kan dan een vrije en creatieve uitdrukking zijn van het inĀ  verbinding zijn, samenleven en samenwerken.
Na een introductie van uitgangspunten voor een vrije communicatie, oefenen we hiermee. We bespreken wat je hierin tegenkomt, zo leer je, met behulp van theoretische uitleg, snappen wat je doet en nieuwe formuleringen maken. Vervolgens integreren we de bevindingen in vervolgoefeningen.

Je kunt thuis, ‘in het wild’ oefenen, met eenvoudige issues, aan de hand van suggesties die je meekrijgt. Je thuiswerk bespreken we weer de volgende keer.