Vaardigheidscursus communicatie

Vaardigheidscursus communicatie.

Een praktische cursus die gebaseerd is op uitgangspunten van Zijnsoriëntatie in 3 dagdelen.
5, 12 en 19 november; 19:30-22.00u
Rotterdam Katendrecht€ 90,00

Vrije communicatie laat zichtbaar zijn wat er in wezen plaatsvindt bij de betrokkenen en in de relatiedynamiek. Een open, contactvolle relatie en communicatie is zorgvuldig naar de eigenheid (mening, ervaring, ect.) van alle betrokkenen, het houdt de verbinding heel en biedt ruimte voor constructieve ontwikkelingen.

De kunst van in relatie zijn.
Hoe ga je om met het krijgen en geven van feedback? Hoe voer je een gesprek terwijl het spannend voor je wordt? Hoe spreek je op een goede manier uit wat je graag wilt? Hoe kan je de ander begrijpen?

Dat is nog een hele kunst. Ideeën en overtuigingen, gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden, kunnen de boodschappen in het heden kleuren. Soms word je zo geraakt door een boodschap van de ander dat je werkelijk niet meer kunt luisteren naar de woorden en gebaren zoals ze nu worden bedoeld. Of je kunt je niet goed meer uitdrukken door je persoonlijke innerlijke stemmen.  Soms is iets zodanig emotioneel dat je de ander helemaal niet in beeld hebt. Je vergeet dan makkelijk hoe jij overkomt en gaat ervan uit dat de ander jouw bedoeling maar moet begrijpen.

Het oefenen van vrije communicatie brengt je in verbinding met diepere lagen, en meer aspecten van jezelf, dan je doorgaans gewend bent.  Het draagt bij aan het toestaan van de openheid van je geest, het doet je ontspannen in relatie en geeft ruimte aan zelfexpressie.
Het helpt je op je gemak te zijn bij wat je doet schrikken of boos maakt.

Hoe doen we het?
We besteden aandacht aan de houding afstemming van waaruit je communiceert: is die ‘vrijer’ dan volgt een vrijere, creatieve communicatie.
Na een introductie van uitgangspunten voor een vrije communicatie, oefenen we hiermee. We bespreken wat je hierin tegenkomt, zo leer je, met behulp van theoretische uitleg, snappen wat je doet en nieuwe formuleringen maken. Vervolgens integreren we de bevindingen in vervolgoefeningen.

Je kunt thuis, ‘in het wild’ oefenen, met eenvoudige issues, aan de hand van suggesties die je meekrijgt. Je thuiswerk bespreken we weer de volgende keer.